Przyjrzyjcie się produkcji naszych chrupek!
Często zastanawiamy się, jak są produkowane chrupki dla psów i kotów i właściwie nie znajdujemy jasnej odpowiedzi. W Tomojo wszystko musi być jawne i jasne: nasze chrupki z owadami produkujemy we Francji, nie mamy nic do ukrycia i dlatego pokażemy Wam, jak wygląda ich produkcja.

Surowce do produkcji
Mączka z owadów jest źródłem bardzo cennych białek i głównym składnikiem naszej receptury. Ich ilość to ok. 30%, a to doskonale odpowiada potrzebom psów i kotów Inne substancje niezbędne dla zdrowia psów i kotów, czyli tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały zawarte są w składnikach łatwo przyswajalnych, smakowitych i, gwarantujemy, w 100% naturalnych. Nasza receptura składa się między innymi z groszku, skrobi ziemniaczanej, pulpy z buraków, drożdży piwnych, oleju słonecznikowego, ziaren chia…  Cały proces realizujemy we Francji, używając składników wysokiej jakości i gwarantowanego pochodzenia. To nasze zobowiązanie. Bardzo nam leży na sercu, żebyście dokładnie wiedzieli, co znajdzie się w miskach Waszych pupili.

Proces produkcyjny chrupek Tomojo
Wyprodukowanie chrupek to cała historia… która liczy nie mniej niż 5 etapów!

Etap 1: mieszanie składników

Wszystkie składniki naszej receptury łączone są w mieszalniku. Powstaje z tego lepka masa.

Etap 2: ekstruzja

Ekstruzja, co to takiego? W tym procesie otrzymuje się chrupki dla psów i kotów. Masa, która opuściła mieszalnik przeciskana jest pod dużym ciśnieniem przez dysze, których otwory, o różnym kształcie i wielkości, nadadzą chrupkom formę. W bardzo krótkim czasie mieszanka surowców poddawana jest nie tylko obróbce mechanicznej, ale i termicznej. Pozwala to na ugotowanie skrobi, co uczyni ją strawną, oraz sterylizację produktu. Białka owadów są termostabilne i w trakcie tej obróbki nie tracą nic ze swoich właściwości.

Etap 3: suszenie

Chrupki, które opuszczają maszynę do ekstrudowania są mokre. Przechodzą więc przez suszarkę, aby zredukować poziom wilgotności do 8-10%, jaki dopuszczalny jest dla chrupek dla psów i kotów.

Etap 4: powlekanie

Teraz nasze chrupki powlekane są tłuszczem z kurczaków, żeby były maksymalnie apetyczne. Po wyjściu z suszarki, nasze chrupki są jeszcze ciepłe, co pozwala na maksymalną absorpcję tych składników.

Etap 5: chłodzenie

W końcu nasze chrupki dla kotów i psów trafiają do chłodzenia, potem zostaną zapakowane w nasze w 100% biodegradowalne opakowania. Ten etap jest bardzo ważny, bo gdyby chrupki zostały zapakowane przed studzeniem, wilgoć przenikająca opakowanie znacznie obniżyłaby jakość produktu.

I proszę bardzo! Oto nasze chrupki!

W trakcie całego procesu produkcyjnego lekarze weterynarii, Luc Biénès i Eric Charles, czuwają nad jakością produktu, wykonując rozliczne testy i sprawdzając zgodność naszych chrupek z odpowiednimi normami.

Chrupki zdrowsze, bardziej ekologiczne, po prostu bardziej Tomojo!
Jesteśmy bardzo dumni z tej receptury, która łączy jakość i zrównoważony rozwój, pozostając całkowicie jawną i transparentną.

Na dodatek, poza tym że znakomicie zaspokajają potrzeby waszych psów i kotów, nasze chrupki mają nikły wpływ na środowisko. Tomojo angażuje się w proces zrównoważonego rozwoju: jedzenie chrupek z owadami, to ochrona cennych zasobów naszej planety.

 

Autor: Heloïse Pesnel, 16 lipca 2019
Blog www.tomojo.co