Ile razy podejmowałeś postanowienia noworoczne? Ile razy w nich wytrwałeś? Niestety, to nie jest łatwe. Chyba każdy o tym wie. 😊

Paola i Madeleine, które stworzyły dla Waszych psiaków i kociaków karmy Tomojo i przysmaki MOUSH na bazie białka owadów, takie zobowiązania podjęły na samym początku swojej działalności i trzymają się ich bez względu na porę roku.

Chcesz wiedzieć, do czego się zobowiązały, żeby ze spokojem i pewnością sypać ich chrupki do miseczki swojego pupila? Jeśli tak, to poczytaj, co napisały na swojej stronie:

Dlaczego warto zmienić karmę swojego pupila?

Już zbyt długo miski naszych zwierząt zapełniają się jedzeniem kiepskiej jakości. Rzadko kiedy możemy dowiedzieć się skąd ono pochodzi, jak jest produkowane, jak wpływa na środowisko.

Ekologiczne chrupki

W recepturze Tomojo konwencjonalne mięso zastąpiłyśmy mączką z owadów, ponieważ jej produkcja jest dużo bardziej  ekologiczna w porównaniu z jakimkolwiek mięsem tradycyjnym:

  • zużywa mniej cennych zasobów naturalnych,
  • wymaga dużo mniej powierzchni rolnej i wody,
  • tworzy znacznie mniej gazów cieplarnianych.

Mączka z owadów jest przy tym bardzo zdrowa dla naszych zwierząt:

  • stanowi źródło białek najwyższej jakości,
  • zawiera aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe,
  • nie zawiera ani hormonów, ani antybiotyków.

Produkcja we Francji

Do naszych działań udało nam się pozyskać partnerów, do których mamy pełne zaufanie. Dzięki temu mogłyśmy dobrać całkowicie identyfikowalne składniki receptury. Jesteśmy dumne, bo ponad szesnaście z nich pochodzi z Francji. Nasz producent, mający siedzibę w regionie Mayenne, zajmuje się produkcją chrupek z największą starannością i co najważniejsze, z miłością!

Owady hodowane w Holandii

Aby chrupkom Tomojo zapewnić najwyższą jakość, od naszych partnerów wymagamy całkowitej transparentności produkcji. Czarna mucha (łac. Hermetia illucens), z której powstaje mączka, hodowana jest na certyfikowanych fermach w Holandii i karmiona zrównoważoną mieszanką, wykorzystującą pozostałości z lokalnych upraw rolnych. Jej producent daje gwarancję pochodzenia, co oznacza, że mamy pewność, że w 100% produkowana jest na miejscu oraz wiemy, w jakim czasie, w jakich warunkach, na jakiej karmie, etc.

Receptura opracowana przez lekarzy weterynarii

Aby karma Tomojo miała jak najlepsze właściwości i smak, współpracujemy z lekarzami weterynarii, ekspertami w zakresie żywienia zwierząt. To oni opracowali jej recepturę. Nadal są naszymi partnerami i nadzorują każdy etap produkcji, czuwając nad jakością naszych chrupek.

Opakowania na kompost

O tym, co robimy, myślimy kompleksowo. Dlatego nie zapomniałyśmy o opakowaniach – są całkowicie kompostowalne. Czyli po zużyciu możecie wyrzucić je do pojemników na odpady zielone. Produkuje je dla nas włoska firma, która się w tym specjalizuje.

Zobowiązania na jutro

To, co robimy, traktujemy bardzo poważnie. Jakość karmy, dbałość o środowisko i zrównoważony rozwój to nasze priorytety. Dlatego zapewnienie ich jest naszym największym wyzwaniem i zobowiązaniem. Cały czas pracujemy nad nowymi recepturami i wariantami karm. Rozglądajcie się, będziemy mieć dla Was i Waszych ukochanych zwierząt nowe propozycje. Zawsze mając na uwadze ich zdrowie i ochronę naszej planety.

Kto za tym stoi?

Jesteśmy Madeleine i Paola. Znamy się od dzieciństwa. Są z nami także pies Mojo i kot Albert. Każda z nas od zawsze starała się żyć i działać tak, aby jak najmniej szkodzić naszej planecie. Któregoś dnia pomyślałyśmy, że nasze zwierzaki zasługują na jedzenie wysokiej jakości, którego produkcja nie będzie niszczyć natury. Co z tego, że my ograniczamy spożycie mięsa, kiedy one każdego dnia zjadają je w dużych ilościach?! A przy tym najczęściej nie wiemy, skąd ono pochodzi, jak powstaje i jak wpływa na środowisko. Postanowiłyśmy więc coś z tym zrobić.

Studiowałyśmy ochronę środowiska w Londynie, więc miałyśmy odpowiednią wiedzę, We Francji zgłosiłyśmy się do inkubatora przedsiębiorczości Ticket For Change. Naszym celem było znalezienie substytutu mięsa w żywieniu zwierząt, którego produkcja byłaby mniej szkodliwa dla środowiska naturalnego. Tak odkryłyśmy potencjał białek owadów i ich zalety żywieniowe. W stworzeniu receptury chrupek, współpracowałyśmy z lekarzem weterynarii specjalizującym się w żywieniu zwierząt domowych, a także dwoma badaczami z AgroParisTech.

Dziś nasza ekipa liczy już dziesięć osób, bo przybywa eko-zwierzaków, które zakochały się w naszych chrupkach z owadami Tomojo i przysmakach Moush.

Nasze oszczędności

Jedząc karmę z owadów Tomojo, Wasze zwierzaki pomagają naszej planecie. Chcecie wiedzieć, czego już dokonały? Otóż w 2020 roku zaoszczędziły:

  • wodę, która zmieściłaby się w 18 356 wannach,
  • tereny rolne o powierzchni 51 boisk piłkarskich,
  • dwutlenek węgla emitowany podczas 410 lotów Paryż – Nowy Jork.

Niedługo powiemy Wam, czego dokonały w 2021 roku! 🙂

skontaktuj się z nami
Visit Us On Facebook